Osteoporose

Osteoporose

Osteoporose wordt ook wel botontkalking geworden. Het komt op oudere leeftijd voor en dan vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak van osteoporose:

Ons lichaam gaat vanaf ons 35e jaar langzaam meer bot afbreken dan er aangemaakt wordt. Hierdoor ontstaat botontkalking. Er zijn een aantal factoren bekend die de kans op het krijgen van botontkalking vergroten:

  • Bij vrouwen: de overgang. Na de overgang maakt het lichaam minder vrouwelijke hormonen Deze hormonen zorgen er juist voor dat de afbraak van botten geremd wordt. Na de overgang breekt je lichaam de botten dus sneller af, waardoor ze brozer worden. Met name wanneer je voor je 45e in de overgang bent gekomen heb je een grotere kans op botontkalking.
  • Te weinig lichaamsbeweging. Bewegen stimuleert de aanmaak van botweefsel.
  • Tekort aan calcium. Calcium is een hoofdbestanddeel van botten. In zuivelproducten zit veel calcium.
  • Tekort aan vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit je bloed op te nemen en in de botten te bouwen. Daglicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aan gaat maken.
  • Roken en overmatig alcohol drinken.
  • Bepaalde geneesmiddelen. Van corticosteroïden (dit zijn sterke ontstekingsremmers, zoals prednison) en schildklierhormoon is bekend dat zij de balans tussen botaanmaak en botafbraak verstoren.
  • Bepaalde aandoeningen. Van verschillende maag-, darm- en schildklieraandoeningen is bekend dat ze de kans op botontkalking verhogen. Ook wanneer je op jongere leeftijd een eetstoornis hebt gehad, kun je op latere leeftijd botonkalking krijgen omdat door de ondervoeding je botten een tijdje niet zijn opgebouwd.

Botontkalking zelf geeft geen klachten, maar wel kan je sneller iets breken bij bijvoorbeeld een val, of kunnen op latere leeftijd ruggenwervels inzakken. Dit kan wel dusdanige klachten geven dat soms therapie nodig is. Fysiopraktijk Lichtenvoorde helpt u graag.